Tuesday, February 26, 2008

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Il Carciofo e i suoi benefici

PROPRIETA’ E BENEFICI NEL CONSUMO DEL CARCIOFO
“Contro il logorio della vita moderna…”: così recitava la pubblicità di una nota marca di amari che qualcuno sicuramente ricorda…
“Oda a la Alcachofa” (Ode al Carciofo) scrisse Pablo Neruda in una raccolta di poemi…
Ebbene si: stiamo parlando di un vero e proprio protagonista, un principe nell’alimentazione e nella cucina: il carciofo.
Mammole romane, violetti di Toscana, spinosi di Liguria sono le varietà più diffuse ed in piena produzione fra Marzo ed Aprile.
Il Cynaria scolymus (questo il nome botanico) è uno degli ortaggi più sani e saporiti che la natura metta a disposizione, anche se le virtù attribuitegli sono in gran parte merito dell’intera pianta e non solo del capolino floreale (che comunemente mangiamo) colto prima che si apra in un meraviglioso fiore.
Un alimento squisito sia crudo che cotto nelle numerose e golose preparazioni della tradizione.
Principalmente da sottolineare l’attività coleretica del carciofo (capacità stimulation on the production of bile) and cholagogue (ability to facilitate the evacuation of bile in the intestines). In particular, a substance appears to be primarily active in this regard: cynarin, the bitter principle which characterizes the flavor of the artichoke. A "Bitter" which is good, as claimed by Rudolf Steiner (Anthroposophy modern father), "a bitter taste that is refreshing healthy heart and liver of fatigued or ill."
addition, they have now demonstrated the cholesterol-lowering activity (decreases plasma levels of LDL cholesterol, "bad") and ipotriglicerimizzante (decreases plasma levels of triglycerides), then in general, decreases the amount of fat circulating in the blood (lipemia). The therapeutic dose seems to vary from 60 mg to 1.5 g cynarin per day, or 100-300g of artichokes a day for a long enough period of at least 2-3 months. Almost
therapy "pharmacology" that nature provides to purify during the awakening of spring, a beautiful flower that will wipe the blood and liver after the long winter slumber.
To underline the good amount of magnesium, phosphorus, calcium, iron and vit.B1.
also good fiber intake, essentially none of type (7.6 g/100g), although it is specified that the artichoke is a vegetable "From the fiber robust", ie the filaments that characterize it are especially hard to swallow in case of irritable bowel, flatulence, dyspepsia in general and intestinal diverticulosis.
E 'contraindicated for breastfeeding women because it disrupts the production of milk. Finally, a curiosity: it has the property of curdling milk.

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